To koukáte co jsem měl dnes k obědu
Dýňová polévka s medem a šalvějí
4 porce
ingredience:
80 g másla
1 nakrájená středně velká cibule
1 nadrobno nakrájená mrkev
1 prolisovaný stroužek česneku
1 kg nakrájené dužiny z dýně
1 lžíce medu
3 snítky šalvěje
750 ml zeleninového vývaru
80 ml smetany ke šlehání,
1 lžíce citrónové šťávy
mořská sůl
mletý černý pepř
příprava:
Ve velkém hrnci rozehřejte máslo. Přidejte cibuli, mrkev a česnek, zamíchejte, nádobu přiklopte a zeleninu duste na mírném ohni 4 až 5 minut. Vmíchejte dýni, med a šalvěj, znovu přiklopte a duste 10 minut, dokud zelenina nezměkne. Odstavte a nechte mírně vychladnout, potom odstraňte šalvěj a polévku přeceďte. Všechnu zeleninu i s vývarem rozmixujte na hladkou kaši a přiveďte k varu a vmíchejte smetanu. Pak už se polévka nesmí vařit. Ochuťte citrónovou šťávou, solí a pepřem. Tip!: Polévka skvěle chutná s celozrnným pečivem.