Blíží se konec sezony!

Aktuální nabídka zeleniny na Kořénkově farmě Vícemil

Na této stránce se dozvíte, které druhy zeleniny zrovna sklízíme nebo se chystáme sklízet během příštích dnů. Z těchto potom různě kombinujeme bedýnky a je velmi pravděpodobné, že mnohé z nich najdete také ve Vaší příští bedýnce. Pokud Vás zajímají podrobnější informace o kterékoli z nich, klikněte na Vámi vybraný druh a dozvíte se, jakým způsobem můžete tu a tu zeleninu zpracovávat, jak dlouho ji můžete skladovat, v čem je zajímavá a proč a v čem, kromě její chuti, je pro nás dobrá. Stejně tak se můžete seznámit s některými konkrétními recepty.

Pokud Vás zajímá, jakou další zeleninu pěstujeme u nás na farmě v průběhu roku, klikněte na sortiment.

Pro okamžitou nabídku a odběr volejte kdykoli 725 684 995.

Velmi nízké teploty už nedovoluji sklízet venkovní zeleninu a sortiment ve foliovnících je již velmi omezený. Nezadržitelně se blíží konec sezony. Zimě zdar!
Dýně Hokkaido

Dýně Hokkaido

Hokkaido je snad nejuniverzálnější zeleninou. Poslední dobou se u nás stává hitem a zaslouženě. Je chuťově výborná, nutričně velmi cenná a velmi dobře skladovatelná. Při úpravě se nemusí zbavovat slupky a jídlo z ní se snad nedá pokazit. Vzdorují jen největší zatvrzelci.

Petrželka hladká

Petrželka hladká

Hladkolistá petrželka v porovnání s kadeřavou má pikantnější chuť. Pro svou jemnou vůni a nevtíravou chuť se petržel naťová stala nejuniverzálnějším kořením používaným prakticky do všech slaných pokrmů.

Petrželka kadeřavá

Petrželka kadeřavá

Pro svou jemnou vůni a nevtíravou chuť se petržel naťová stala nejuniverzálnějším kořením používaným prakticky do všech slaných pokrmů. Jejími nadrobno nakrájenými listy nemůžeme potravě uškodit. Dobře se snáší i v kombinaci s ostatním kořením.

Rukola-Roketa

Rukola-Roketa

Salátová bylina původem z Itálie, nyní je běžná po celém světě a také u nás. Tvarem je podobná pampelišce a chutí ředkvičce. Listy jsou jemně štiplavé až pálivé.

Špenát - Mangold

Špenát - Mangold

Mangold je lahodnou variantou příbuzného špenátu, kapusty a jiných listových zelenin. Je v různobarevných variacích, většinou však v zelené a červené barvě.

Milí bedýnkáři,

Jen ať máte trošku přehled o našem přístupu. Zeleninu nemyjeme, aby se zbytečně nesmyla ochranná vrstva, vydrží tak déle. Výjimkou jsou pouze sklizně za mokrého počasí, kdy samozřejmě nemůžeme přidávat do bedýnek i všechno to bláto, takže v takovém případě zeleninu myjeme. Nejlépe je tedy  naši zeleninu umýt přímo před zpracováním, zelenina je samozřejmě chemicky neošetřená, nicméně i tak doporučujeme umývat zejména kvůli hlíně, slimákům, hmyzu apod.

Chceme samozřejmě co nejvíce eliminovat plastové obaly, nicméně u listové zeleniny jsou pro udržení čerstvosti asi opravdu nenahraditelné.

Listová zelenina a bylinky by se neměli skladovat mokré, přílišná vlhkost může způsobit předčasné hnití, avšak měla by být uzavřená od okolního vzduchu, který ji může vysušovat a způsobit ovadnutí.

Dle zkušeností doporučujeme:

pokud je zelenina mokrá, je lépe ji skladovat v otevřené nádobě,

pokud by vám ovadla, tak nejlépe namočit (často se znovu vzpamatuje),

a pokud je tak akorát, o což se samozřejmě snažíme, nechejte ji v plastovém obalu (pootevřeném či propíchnutém) v ledničce a vydrží až kolem pěti dní.

 

Pokud máte zájem o bedýnky, či máte jakýkoli dotaz, klepněte zde.