Rukola je šupa!!!
Rukola-Roketa
Salátová bylina původem z Itálie, nyní je běžná po celém světě a také u nás. Tvarem je podobná pampelišce a chutí ředkvičce. Listy jsou jemně štiplavé až pálivé.
Známé jsou především dvě variace a to:
rukola – štíhlejší, ostřejší
roketa – chuťově jemnější a tvarem oblá.
Rukola má velmi vysoký obsah vitamínu C, podporuje chuť k jídlu a čistí krev. Je mírně projímavá a močopudná. Je také přírodní alternativou při detoxikaci jater.
Používá se zejména syrová k samostatným salátům či k dochucení salátů jiných. Používá se také lehce orestovaná, při tepelné úpravě ztrácí svou nahořklou chuť. Příprava je jednoduchá, stačí omýt lístky vodou, případně seříznout dřevnaté části stonku a můžete používat. Výtečně se hodí k rajčatům, česneku, bazalce a jiným salátům. Můžete zalívat jogurtovou polevou či použít v ovocném salátu. Také květy obou variací jsou jedlé a mohou se používat k dekoraci salátů či jiných jídel.
Uchovávejte v lednici, nejlépe v lehce prodyšném sáčku, vydrží až 5 dní.
Předpokládaná dostupnost z naší farmy:
01 |
02 |
03 |
04 |
05 |
06 |
07 |
08 |
09 |
10 |
11 |
12 |
--- |
--- |
--x |
xxx |
xxx |
xxx |
--- |
--- |
--x |
xxx |
xxx |
--- |