To koukáte co jsem měl dnes k obědu
Jednoduchý recept na pečený Buttercup s glazurou (Ocet Balsamico a Agávový nektar)
4 porce:
Ingredience:
1 dýně Buttercup či jiná podobného typu( asi 1-2 kg)
2 lžíce nektaru z Agáve(nejlépe ten hnědý – Amber).Nektar z agáve je sladidlo, které je sladší než med a má také menší viskozitu, takže se lépe promíchá s Balsamikovým octem.
2 lžíce kvalitního Balsamikového octa
Mletý pepř a sůl k dochucení
Postup:
Odkrojte vršek a spodek Buttercupu a položte si ho řezanou plochou na prkýnko.
Rozkrojte napůl a lžící vydlabejte jádřinec se semínky. Pokud třeba opláchněte vnitřek dýně.
Nakrájte dýni na měsíčky cca 2cm široké
Předehřejte troubu na 200°C.
Potřete plech trochou olivového oleje a umístěte dýňové mesíčky na plech v jedné vrstvě.
Smíchejte Agávový nektar s Balsamikovým octem a potřete směsí každý měsíček. ( tekutina steče během pečení na dno a naglazuruje spodní stranu dýně)
Pečte 15 min a poté každý kousek obraťte.
Potřete znovu směsí kterou jste si připravili. (může se Vám zdát, že už není potřeba již naglazurovanou dýny potírat, nicméně udělejte to.Tekutina opět steče na dno a naglazuruje druhou stranu dýně.)
Pečte znovu 15 min nebo více, dokud není dýně hotová (zkuste vidličkou, která by měla jednoduše projít skrz a dýně by měla být jemně nahnědlá)
Posypte čerstvě mletým pepřem a solí a ihned podávejte.
Možná pro vás bude snadnější ještě před podáváním na stůl odkrojit slupku, ale stejně tak se může odkrojit až při jídle.(A naservírovaná dýně i se slupkou vypadá přeci jenom zajímavěji)