To koukáte co jsem měl dnes k obědu

Jednoduchý recept na pečený Buttercup s glazurou (Ocet Balsamico a Agávový nektar)

Jednoduchý recept na pečený Buttercup s glazurou (Ocet Balsamico a Agávový nektar)

4 porce:

Ingredience:

1 dýně Buttercup či jiná podobného typu( asi 1-2 kg)

2 lžíce nektaru z Agáve(nejlépe ten hnědý – Amber).Nektar z agáve je sladidlo, které je sladší než med a má také menší viskozitu, takže se lépe promíchá s Balsamikovým octem.

2 lžíce kvalitního Balsamikového octa

Mletý pepř a sůl k dochucení

 

Postup:

Odkrojte vršek a spodek Buttercupu a položte si ho řezanou plochou na prkýnko.

Rozkrojte napůl a lžící vydlabejte jádřinec se semínky. Pokud třeba opláchněte vnitřek dýně.

Nakrájte dýni na měsíčky cca 2cm široké

Předehřejte troubu na 200°C.

Potřete plech trochou olivového oleje a umístěte dýňové mesíčky na plech v jedné vrstvě.

Smíchejte Agávový nektar s Balsamikovým octem a potřete směsí každý měsíček. ( tekutina steče během pečení na dno a naglazuruje spodní stranu dýně)

Pečte 15 min a poté každý kousek obraťte.

Potřete znovu směsí kterou jste si připravili. (může se Vám zdát, že už není potřeba již naglazurovanou dýny potírat, nicméně udělejte to.Tekutina opět steče na dno a naglazuruje druhou stranu dýně.)

Pečte znovu 15 min nebo více, dokud není dýně hotová (zkuste vidličkou, která by měla jednoduše projít skrz a dýně by měla být jemně nahnědlá)

Posypte čerstvě mletým pepřem a solí a ihned podávejte.

Možná pro vás bude snadnější ještě před podáváním na stůl odkrojit slupku, ale stejně tak se může odkrojit až při jídle.(A naservírovaná dýně i se slupkou vypadá přeci jenom zajímavěji)