To koukáte co jsem měl dnes k obědu

Jemný salát s ricottou

Jemný salát s ricottou

4 porce

ingredience:

100 g mrkve

100 g ředkviček

100 g mladé kedlubny

100 g sýru ricotta

250 g křehkého mladého zelí

1,5 lžíce panenského oleje (řepkový, slunečnicový)

bazalka, oregano, estragon

1/2 svazečku sekaného kopru (15 g)

1 lžička umeocta (nebo jablečného, vinného)

150 g bílého netučného jogurtu

sůl

na ozdobu pár ředkviček a petrželka

 

příprava:
Mrkev, ředkvičky i mladou kedlubnu nastrouháme na jemno. Mladé zelí nakrouháme zvlášť, co nejvíce na jemno. Zeleninu si ve větší míse dobře promícháme, zlehka osolíme, přidáme špetku sušených bylinek.. Salát okyselíme umeoctem a pokapeme kvalitním olejem. Sýr ricotta zvlášť rozmícháme s jogurtem a do tohoto "sýrového dresinku" vmícháme kopr. Nakonec zalijeme připraveným sýrovým dresinkem a všechny ingredience spojíme. Pak už jenom salát vychladíme a podáváme. Na miskách ho můžeme ještě trochu přizdobit třeba ředkvičkou a petrželkou. Kdo chce, tak si k salátu vezme celozrnné pečivo a kdo stravu dělí, tak si může dát salát samotný.