To koukáte co jsem měl dnes k obědu
Jemný salát s ricottou
4 porce
ingredience:
100 g mrkve
100 g ředkviček
100 g mladé kedlubny
100 g sýru ricotta
250 g křehkého mladého zelí
1,5 lžíce panenského oleje (řepkový, slunečnicový)
bazalka, oregano, estragon
1/2 svazečku sekaného kopru (15 g)
1 lžička umeocta (nebo jablečného, vinného)
150 g bílého netučného jogurtu
sůl
na ozdobu pár ředkviček a petrželka
příprava:
Mrkev, ředkvičky i mladou kedlubnu nastrouháme na jemno. Mladé zelí nakrouháme zvlášť, co nejvíce na jemno. Zeleninu si ve větší míse dobře promícháme, zlehka osolíme, přidáme špetku sušených bylinek.. Salát okyselíme umeoctem a pokapeme kvalitním olejem. Sýr ricotta zvlášť rozmícháme s jogurtem a do tohoto "sýrového dresinku" vmícháme kopr. Nakonec zalijeme připraveným sýrovým dresinkem a všechny ingredience spojíme. Pak už jenom salát vychladíme a podáváme. Na miskách ho můžeme ještě trochu přizdobit třeba ředkvičkou a petrželkou. Kdo chce, tak si k salátu vezme celozrnné pečivo a kdo stravu dělí, tak si může dát salát samotný.