Blíží se konec sezony!
Kapustový slaný koláč
Pro tento recept můžete použít také černou toskánskou kapustu či mangold. Můžete použít také kadeřávek, ale pozor, jeho tepelná úprava trvá mnohonásobně déle.
6 porcí
ingredience:
1svazek červené ruské kapusty, očištěný a nakrájený (návod najdete zde.)
1 menší cibule (nejlépe červená), pokrájená na hrubo
2 stroužky česneku, utřeného
1/2 lžíce olivového oleje
50-100gr strouhaného sýra (použijte jakýkoli, který máte rádi)
6 vajec, rozšlehaných
1/4 šálku strouhanky (to je na Vás)
1/2 lžičky Tamari, nebo jiné sójové omáčky
koření a bylinky dle libosti, já bych dal tymián, majoránku ....
sůl, pepř
příprava:
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Odstraňte z listů řapíky a listy omyjte. Nechejte okapat a nakrájejte listy na asi 3cm kousky. Nahrubo nakrájejte cibuli.
Na pánvi rozehřejte olivový olej a zlehka osmahněte cibuli asi 3 minuty, přidejte česnek a asi po dalších dvou minutách nakrájené listy kapusty. Přikryjte pokličkou, ale často míchejte, tak aby se kapusta rovnoměrně dusila asi pět minut, nebo lépe dokud značně neslehne a nezměkne.
Takto připravenou zeleninu dejte do mísy, přidejte sójovou omáčku, nastrouhaný sýr, strouhanku (pokud používáte), rozšlehaná vajíčka, koření a sůl dle chuti.
Ohnivzdornou nádobu vymažte olejem a směs do ní nalijte.
Pečte asi 20-25 minut, dokud se vajíčka dostatečně nepropečou a povrch zlehka nezhnědne.
Ihned podávejte.