Krvavá polívka,ta je tuze horká
Polévka z červené řepy - Boršč
4 porce
ingredience:
5-6 bulev červené řepy
1 velká cibule
2 velké brambory
1 litr zeleninového vývaru
1 citrón
150 ml bílého jogurtu nebo smetany
sůl, pepř
příprava:
Očistíme kartáčkem řepu, uřízneme konce stonků a nakrájíme bulvy na kostičky nebo je nastrouháme. Očistíme brambory a nakrájíme na kostičky, stejně tak oloupeme a nakrájíme cibuli. V hrnci osmahneme cibuli na oleji, přidáme řepu a brambory, také zlehka osmahneme a zalijeme zeleninovým vývarem. Vaříme na mírném ohni asi půl hodiny, dokud zelenina nezměkne.
V této chvíli si můžete vybrat:
- buďto tradičním způsobem, že vyndáme kusy zeleniny a pokračujeme ve vaření pouze s tekutinou,
- nebo pro hustější a sytější verzi rozmixujeme polévku i s kusy zeleniny.
Přidáme citrónovou šťávu a dobře promícháme. Poté přidáme jogurt či smetanu a dochutíme solí a pepřem.
Na talíři ozdobíme boršč smetanou a koprem, podáváme s chlebem i bez něj.
Tradičně je boršč podávaný chlazený, nicméně je výborný i za tepla.
Tip:
K nasládlé chuti červené řepy se výborně hodí bylinky s ostrou příchutí, jako jsou rozmarýn, tymián a šalvěj, které se mohou do polévky přidat hned na začátku při restování zeleniny.