Krvavá polívka,ta je tuze horká

Polévka z červené řepy - Boršč

Polévka z červené řepy - Boršč

4 porce

 ingredience:

5-6 bulev červené řepy

1 velká cibule

2 velké brambory

1 litr zeleninového vývaru

1 citrón

150 ml bílého jogurtu nebo smetany

sůl, pepř

 příprava:

Očistíme kartáčkem řepu, uřízneme konce stonků a nakrájíme bulvy na kostičky nebo je nastrouháme. Očistíme brambory a nakrájíme na kostičky, stejně tak oloupeme a nakrájíme cibuli. V hrnci osmahneme cibuli na oleji, přidáme řepu a brambory, také zlehka osmahneme a zalijeme zeleninovým vývarem. Vaříme na mírném ohni asi půl hodiny, dokud zelenina nezměkne.

V této chvíli si můžete vybrat:

- buďto tradičním způsobem, že vyndáme kusy zeleniny a pokračujeme ve vaření pouze s tekutinou,

- nebo pro hustější a sytější verzi rozmixujeme polévku i s kusy zeleniny.

Přidáme citrónovou šťávu a dobře promícháme. Poté přidáme jogurt či smetanu a dochutíme solí a pepřem.

Na talíři ozdobíme boršč smetanou a koprem, podáváme s chlebem i bez něj.

Tradičně je boršč podávaný chlazený, nicméně je výborný i za tepla.

 

Tip:

K nasládlé chuti červené řepy se výborně hodí bylinky s ostrou příchutí, jako jsou rozmarýn, tymián a šalvěj, které se mohou do polévky přidat hned na začátku při restování zeleniny.

Plodiny pro tento recept