To koukáte co jsem měl dnes k obědu
Špenátové noky se šalvějovým máslem
4 porce
ingredience:
500 g listového špenátu či mangoldu (očištěné listy drobně nasekáme)
100 g smetanového sýra
2 vejce
špetka muškátového oříšku
80 g strouhanky
80 g parmazánu (jemně nastrouhaného)
100 g hladké mouky
1 lžička soli
½ lžičky mletého černého pepře
100 g másla
2 lžíce čerstvé šalvěje (drobně nasekané)
příprava:
Špenát povaříme ve vařící osolené vodě (5 minut), vytáhneme a dáme ho zchladit do studené vody. Necháme jej okapat a vymačkáme z něj vodu. Smícháme ho se smetanovým sýrem a vejci, okořeníme muškátovým oříškem, solí a pepřem. Přidáme strouhanku, parmazán, mouku a dobře propracujeme. Z těsta vykrajujeme dvěma kávovými lžičkami noky, které vaříme v horké vodě asi 4-5 minut (dokud nevyplavou nahoru). Ihned podáváme. Přelíváme horkým šalvějovým máslem, které si připravíme tak, že si zpěníme máslo (3 minuty) a přidáme do něj šalvěj.