Kdo nevěří ať tam běží
Švédské brambory
4 porce
Ingredience:
70 g parmezánu
2 kelímky smetany ke šlehání (215g)
1 lžíce nadrobno nasekaných lístků šalvěje
1/2 lžíce mletého bílého pepře
750 g malých brambor
sůl
Na ozdobu:
1 snítka šalvěje
Příprava:
Brambory oloupeme, omyjeme a každou několikrát na povrchu po jedné straně nařízneme. Pak brambory naskládáme, nařezanou plochou nahoru do ohnivzdorné mísy a posolíme. V předehřáté troubě brambory asi 20 minut opékáme na 175 °C.
Smetanu osolíme i opepříme, nalijeme ji na brambory a posypeme šalvějí i strouhaným sýrem. Brambory necháme ještě asi 40 minut dopékat.
Švédské brambory podáváme zdobené lístečky šalvěje.