To koukáte co jsem měl dnes k obědu

Toskánský salát z brambor s rozmarýnem

Toskánský salát z brambor s rozmarýnem

4-6 porcí

ingredience:

1 kg brambor

1 cuketa nebo okurka

100 g černých oliv

5 lžic panenského olivového oleje

balsamicový ocet

rozmarýn

2-3 stroužky česneku

drcený pepř

lžička cukru

zelená petrželka

Vařené brambory:
Máme-li již nové brambory, vybereme ty menší a můžeme očištěné vařit ve slupce v celku. Pokud budeme používat klasické brambory, oloupeme je a pouze překrojíme. Zásadou je, nedělat příliš malé kousky, které by se v salátu zcela rozpadly. Dobrou metodou je i ona osvědčená cesta z přípravy českého klasického bramborového salátu, kdy se brambory uvaří ve slupce a teprve poté oloupou a překrojí. Doporučuji samozřejmě pevnější salátové odrůdy. Brambory budou v salátu lepší, budou-li téměř dovařené, spíše než převařené, protože by se začaly rozpadat.

Základní chuť vytváří v salátech obvykle zálivka ve spojení s přirozeným charakterem použité zeleniny. Základem toskánské zálivky musí být celkem pochopitelně panenský olivový olej, který v tomto kraji dosahuje výjimečné kvality, a samozřejmě z Modeny pocházející aceto balsamico, neboli vinný ocet, vyzrávající po léta, stejně jako nejlepší vína a destiláty, v dubových sudech. Jeho nasládlý charakter je dán vanilinem a dalšími esencemi, které se z takovýchto sudů během procesu zrání uvolňují. Dalšími dvěma zásadními ingrediencemi naší zálivky jsou drcený česnek a čerstvý rozmarýn. Právě spojení česneku s rozmarýnem dává tomuto salátu zcela jedinečnou aromatickou chuť, která je pro toskánské brambory určující. Pro zvýraznění ještě můžeme do zálivky přidat malou lžičku cukru.

příprava:
Do větší mísy si nastrouháme na tenounké plátky mladou cuketu nebo okurku (cuketa je v tomto případě typičtější), osolíme ji a přidáme zálivku. Máme-li čerstvý rozmarýn, sekáme pokud možno nadrobno, aby se mohlo aroma lépe uvolňovat. Můžeme přidat samozřejmě ještě zelenou petrželku. Důležitou složkou salátu jsou olivy. Pro naše účely bychom měli rozhodně volit olivy černé, s peckou, vysoce aromatické, které dodají salátu jasný středomořský charakter. Přidáme ještě drcený pepř a promícháme. Uvařené brambory slijeme a ještě teplé dáme do salátu. Schopnost absorbovat tak bude ještě větší. Mírně promísíme, ale pokud možno velice opatrně, aby se nám nerozpadávaly. Poté dáme salát uležet na hodinu do chladna a můžeme podávat.