Kdo nevěří ať tam běží
Závin s náplní pomerančů, jablek a meduňky
Ingredience:
1 balíček listového těsta
5 jablek
5 pomerančů
1 citron
hrst čerstvé meduňky (dle množství)
2 sáčky koření na svařené víno (Kotanyi)
1 vejce na potření
Příprava:
Jablka oloupeme a nastrouháme na nejhrubším struhadle. Z citronu ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Z pomerančů také získáme kůru (množství je dle naší obliby, lze i vynechat) a rozdělíme je postupně na dílky. 1 pomeranč rozkrájíme nadrobno. Meduňku nasekáme hodně nadrobno. Do jablek přimícháme 1 sáček koření na svařené víno, nalijeme šťávu z citronu, vmícháme kůru z citronu i pomeranče. Přidáme nakrájené kousky pomeranče, polovinu meduňky a vše pečlivě promícháme a odstavíme.
Těsto si rozdělíme na díly podle zvyku, kolik šišek děláme. Každý plát posypeme jemnou strouhankou (lze i kokos nebo směs mletých ořechů, mandlí, ale zbytečně se to prodraží, strouhanka stačí). Z jablečné směsi odlijeme přebytečnou šťávu (výborné na pití), aby nepromáčela těsto. Na plát těsta naklademe jablečnou směs a navrch dílky pomeranče. Povrch poklademe zbytkem meduňky a posypeme 2. sáčkem koření na svařené víno – na každý plát cca 1 čajová lžička.
Svineme do závinu a potřeme vejcem. Troubu předehřejeme na 200°C, pečeme při 185°C asi 35 min. – respektujeme vlastní troubu!