Bazalka mňam mňam
Bazalka
Bazalka patří mezi nejoblíbenější bylinky Středomořské kuchyně, je často označována jako „bylinka králů“, pochází z Přední Indie a dnes se pěstuje po celém světě. Charakterizuje ji velmi aromatická, peprně nasládlá vůně. Její lehce chladivá kořenitá osvěžující chuť se perfektně doplňuje s rajčaty a česnekem.
Bazalka se nejčastěji pěstuje jako jednoletá rostlina, nemá ráda teplotu nižší než 10 stupňů a vítr, nejlépe se jí daří na slunném a světlém místě. Bazalka zahrnuje více druhů s mnoha odrůdami, mezi nejznámější odrůdy patří ženevská bazalka, velkolistá zelená bazalka, provensálská bazalka a další.
Bazalka vytváří vzhledný keřík, ze kterého se netrhají jen jednotlivé lístky, nýbrž celé vrcholky stonků, které se sbírají v průběhu růstu. Nejlepší aroma mají těsně před květem.
Podporuje trávení a má příznivé účinky při nervozitě, úzkosti či špatné koncentraci. Čaj z bazalky lze doporučit při nachlazení a kašli.
Lístky bazalky je nejlepší používat čerstvé přidáním do hotových jídel, tepelnou úpravou se totiž ve značné míře vytrácí charakteristické aroma. Sušení bazalce také moc neprospívá a mění se její aroma, které lze lépe uchovat zmrazením nebo naložením do octa či oleje (lístky se posypou solí a zalijí hodnotným olejem, uchováváme v uzavíratelné sklenici).
Výborně se hodí k rajčatům, do salátů, k rybám, sýrům, do těstovin a různých omáček.
V prodyšném sáčku vydrží v lednici i pět dní.
Předpokládaná dostupnost z naší farmy:
01 |
02 |
03 |
04 |
05 |
06 |
07 |
08 |
09 |
10 |
11 |
12 |
--- |
--- |
--- |
--- |
--- |
--x |
xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
--- |
--- |