Další sezóna je opět tady!
Celer bulvový
Celer bulvový je velmi tradiční a hojně využívaná kořenová zelenina
Využití v kuchyni: celer je nutno důkladně očistit - nejlépe okrájet vrchní vrstvu a omýt. Lze ho konzumovat syrový ale nejvhodnější úpravou je jeho krátké spaření nebo povaření a následné využití do salátů i jinak. Krátkou tepelnou úpravou dojde k vyčpění dosti výrazné vůně a snadnější stravitelnosti. Další variantou základní úpravy je jeho opečení či osmahnutí na tuku a komponování do nejrůznějších pokrmů. Opečením získá velmi příjemnou chuť. Má velmi široké použití při úpravě pokrmů, patří do polévek, omáček (zvláště smetanových), k dušeným i pečeným masům, do bramborové kaše, opečený či smažený jako doplněk pokrmů a podobně.
Výživové hodnoty: vitaminy skupiny B, C, draslík, vláknina, čistí a stabilizuje trávicí trakt, působí antibakteriálně na sliznice, posiluje nervovou činnost, působí antistresově, zvyšuje vitalitu a výkonnost, snižuje tlak a upravuje cholesterol.
Pozor- celer je alergen
Skladovat se dá bulvový celer relativně dlouho,i několik týdnů, postupem času však měkne. Skladujte v ledničce.
Předpokládaná dostupnost z naší farmy:
01 |
02 |
03 |
04 |
05 |
06 |
07 |
08 |
09 |
10 |
11 |
12 |
--- |
--- |
--- |
--- |
--- |
--- |
--- |
--- |
xxx |
xxx |
--- |
--- |
Recepty k této plodině
Dokument nenalezen.