Zajímavější než se může zdát
Červená řepa salátová s natí
Často opomíjená zelenina, jež si mnozí z nás znechutili již ve školním věku ve formě sladkokyselé zavařeniny. Řepu však můžeme upravit na mnoho jiných způsobů. Nebojte se ji znovu objevit, nebudete litovat.
Co se týče výživných hodnot, je řepa opravdu neuvěřitelná. Obsahuje všechny účinné látky pro vitalizační a omlazovací kúru starých a nemocných buněk. Křemík v kombinaci s ostatními živinami, jež obsahuje, posiluje vazivové tkáně a kůži, stěny cév a kosti, zbavuje mozek jedovatých kovů. Dále má řepa rekordní množství kyseliny listové, jež se podílí na tvorbě nukleových kyselin v buněčných jádrech, nezbytných pro dělení buněk a růst tkání. Navíc se stará o produkci žaludečních šťáv a podílí se na tvorbě červených krvinek, které váží životně nezbytný kyslík v plicích a odnášejí ho ke všem buňkám. Obsahuje velké množství minerálů jako železo, vápník, draslík, fosfor, sodík, síru a jód, a také velké množství vitamínu C.
Nicméně, ať je pro nás jakkoliv zdravá, při zpracování nám zbarví prsty a prkýnko. Za to je zodpovědný pigment zvaný betakyanin, jež je typický pro tuto rostlinu. Také červená moč či stolice se objevuje po konzumaci červené řepy u části populace a to nejčastěji u osob s nedostatkem železa, či těch, jež mají problém s jeho absorpcí. Pokud tedy zpozorujete tento jev právě u Vás, berte to jako upozornění, nemusíte se však obávat, protože řepa nejen na problém upozorňuje, ale také jej pomáhá řešit. Má totiž antianemické účinky, podporuje tedy tvorbu krvinek v kostní dřeni, a reguluje funkci trávicí soustavy.
Některé druhy červené řepy barvící pigment neobsahují. Jsou to druhy žluté a růžové (s červeno-bílými pruhy uvnitř bulvy), které však obsahují všechny účinné látky.
Tato odrůda červené řepy je pro svou barevnou pestrost vhodná jako dekorace talířů, proto ji využijte spíše k přípravě jednoduchých salátů a pokrmů.
Dalším jednoduchým receptem pro úpravu této odrůdy je uvaření do měkka ve slupce, nakrájet na plátky a pokapat olivovým olejem a dochutit solí.
Často se používá řepa syrová, nastrouhaná do salátů.
Z řepy se také používají listy, které jsou druhově příbuzné mangoldu, a jejich použití je naprosto stejné. Bulvy se používají v mladém stádiu syrové v salátech. Výborně chutnají s česnekem, křenem, jablky, pomeranči a ořechy. Mohou se také pouze nastrouhat do jiných salátů. Z vařené řepy připravujeme saláty se smetanou, majonézou, marinádou apod. Oba druhy salátu jsou výborným doplňkem pečeného masa a minutek. Uvařenou mladou řepu stačí jen posolit, pokapat citrónem a máslem. Je to dobrá příloha pro ty, kdo nemají rádi kyselé saláty. Dále se řepa vařívá a peče na mnoho způsobů.
Bulvy řepy v ledničce vydrží i dva týdny, listy však spotřebujte během několika dní.
Předpokládaná dostupnost z naší farmy:
01 |
02 |
03 |
04 |
05 |
06 |
07 |
08 |
09 |
10 |
11 |
12 |
--- |
--- |
--- |
--- |
--- |
--x |
xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
--- |
--- |