Další sezóna je opět tady!
Česnek mladý s natí
Česnek pomáhá při nachlazení, mikrobiálních a parazitárních střevních onemocněních, i nemocích srdečních a dýchacích. Jeho ostrá chuť je v mnohých pokrmech nezbytná. Nať je využívána méně, vzhledem k její výtečné chuti i kvalitě je to však škoda!
Aroma česnekové nati je méně vtíravé a po jídle vyprchá rychleji než pach stroužků. Obsahově je nať stejně hodnotná, dokonce bohatší na vitamin C. Navíc zpestřuje jídla svěží zelenou barvou.
Ti z Vás, kteří se ještě s témeř metrovou rostlinou česneku v kuchyni nesetkali, vězte, že použití je velmi podobné pórku, který vzhledově také mladý česnek připomíná. Zelená vrchní část rostliny je chuťově velmi jemná a hodí se k použití do pomázánek apod. Čím více se blížíte spodní, bělavé části rostliny, nabírá na síle. Tato část je pak již příliš silná na použití za syrova, zato výborná na vaření. A další velkou výhodou mladého česneku je to, že se nemusí loupat.
Příčně nařezané kousky čerstvé nati se nejlépe uplatní v polévkách, omáčkách nebo v pomazánkách.
Skladujte v chladničce, kde vám vydrží bez problémů asi týden.
Předpokládaná dostupnost z naší farmy:
01 |
02 |
03 |
04 |
05 |
06 |
07 |
08 |
09 |
10 |
11 |
12 |
--- |
--- |
--- |
--- |
--- |
--x |
xx- |
--- |
--- |
--- |
--- |
--- |