Z Mexika až k nám do Čech
Čukča
V Evropě téměř neznámá, ale u každého, kdo ji zná, velmi oblíbená zelenina, jež vypadá jako paprika a chutná jako okurka. Vejčité lusky mají v kuchyni všestranné použití, kterého se však většinou nedočkají, protože jsou výtečné za syrového stavu.
Tato zelenina známá též pod názvem Achokcha, ačokča, divoká okurka, mexická okurka nebo korila pochází patrně z Mexika. Pěstuje se jak tam, tak také v Peru a v částech jihovýchodní Asie. V Evropě je ačokča téměř neznámá. Korila je druh divoké okurky, která se v Mexiku nazývá >>pepino hueco<< (= dutá, prázdná okurka) – patrně kvůli nízkému podílu dužiny. Bobulovité plody paprskovitého tvaru se špičatým vrškem dosahují délky 5-10 cm.
Zajímavé jsou léčebné účinky ačokči. V syrovém stavu pomáhá proti cukrovce, snižuje cholesterol a vysoký krevní tlak. Používá se při léčbě respiračních chorob a preventivně působí proti ateroskleróze.
Konzumují se syrové, dušené nebo vařené, použití i příprava je obdobná jako u paprik. Plody lze i nakládat společně s okurkami, cibulkami a karotkou do chutných sladkokyselých nálevů nebo nakrájené na menší kousky sušit a přes zimu použít v kuchyni např. do zeleninových polévek. Malé plody mají za syrova velmi příjemnou hráškovou chuť, které se konzumují celé. Větší plody je lepší rozříznout, protože mohou obsahovat tvrdá semínka, které je lépe odstranit.
Plody čukči se skladují v chladu v lednice, kde vydrží čerstvé i několik dní.
Předpokládaná dostupnost z naší farmy:
01 |
02 |
03 |
04 |
05 |
06 |
07 |
08 |
09 |
10 |
11 |
12 |
--- |
--- |
--- |
--- |
--- |
--- |
--- |
--- |
xxx |
x-- |
--- |
--- |
Recepty k této plodině
Dokument nenalezen.