Aktuálně v prodeji bedýnky za skvělé ceny...
Cuketa
Lahůdkové ve velikosti do cca 20 cm, v klasické zelené a také méně tradiční žluté barvě. Používají se k velmi rychlé tepelné úpravě či za syrova do různých salátů, podobně jako například okurka.
Stejně jako jejich velký příbuzný tykev, jsou i cukety ideální k odvádění škodlivých látek z těla. S nízkým počtem kalorií a srovnatelně vysokým obsahem živin jsou přímo předurčeny k dietám, které chutnají a nejsou provázeny ztrátami bioaktivních látek.
Cukety pocházející z jižních krajů už dobyly mnoho našich zahrádek. Na první pohled vypadá jako velká okurka, i její bílá dužina svým vzhledem připomíná dužinu okurky, ale má o něco tvrdší konzistenci. Můžeme se setkat s cuketami různých barevných variací jako žluté, tmavě zelené, žíhané. Chuťově se však výrazně neliší.
Díky své lahodné chuti (připomínající vlašské ořechy) a dietetickým vlastnostem patří cuketa k velmi významným druhům zeleniny.
Slupka cuket je bohatá na karoteny, hořčík a vitamín E. Léčivé účinky cuket jsou značné: aktivují přeměnu látkovou v buňkách, zvyšují výkon mozku a schopnost soustředění, zvyšují stav bílkovin a zlepšují celkovou výkonnost, posilují svaly a srdce, působí na vylučování vody, odpadních látek a kyselin, zbavují střeva jedovatých látek a vážou tukové látky, odstraňují ochablost střev a zácpu, posilují imunitní systém, posilují všechny sliznice v těle.
Cukety tvoří hlavní součást celé řady pokrmů. Můžeme je dusit, smažit jako řízky, přidávat do polévek, jako přílohu k pečenému i dušenému masu, výborné jsou zapečené nebo plněné, malé cukety jsou vhodné také pro úpravu salátů, podobně jako okurky. Cukety před použitím omyjeme proudem studené vody a osušíme, odkrojíme konce. Malé, mladé cukety není potřeba loupat, jejich slupka, stejně jako celá cuketa je jemná a křehká. Používáme i s mléčně bílými jadérky. Zatímco u cuket velkých, plně vyzrálých se musí slupka loupat, protože je velmi tuhá, jádra uvnitř vydlabeme. Pro perfektní kombinaci živin zpracováváme cukety s jinou zeleninou, jako je červená paprika, rajčata, cibule a česnek, především do salátů. Biolátky jednotlivých druhů zeleniny se ideálně doplňují, společně výborně chutnají, posilují a dodávají dobrou náladu.
Uchovávejte v chladničce, kde Vám vydrží mladé cukety max. týden, ale pozor, při teplotách pod 6°C měknou. Plně vyzrálé velké cukety se skladují podobně jako dýně, v suchu a v chladu, kdy vydrží týdny až měsíce.
Předpokládaná dostupnost z naší farmy:
01 |
02 |
03 |
04 |
05 |
06 |
07 |
08 |
09 |
10 |
11 |
12 |
--- |
--- |
--- |
--- |
--- |
--x |
xxx |
xxx |
xxx |
--- |
--- |
--- |