Další sezóna je opět tady!
Black Futsu je skvělá dýně z Japonska
Black Futsu původem z Japonska, výrazně žebrovaná malá dýně asi 1kg. Vynikající ke grilování, díky své velikosti vhodná k plnění a zapékání, zvláštností u této tmavozelené /až černé/ dýně je změna barvy po dozrání do kaštanově hnědé. Vynikající pro dlouhé skladování, kdy postupem času dochází k již zmíněné změně barvy. Barva dužniny je zlatavě žlutá, chuť plná, připomínající lískový oříšek. Díky výraznému žebrování se Black Futsu obtížně zbavuje slupky, proto ji raději nepoužívejte na vaření či dušení.
Rozličné druhy a odrůdy tykve, lidově nazývané dýně se odlišují především tvarem, barvou, ale také chutí. Jde o teplomilnou, silně popínavou rostlinu. Důležitá rozlišení jsou v síle slupky – letní tykve mají slupku tenčí, připravují se většinou neloupané a jejich trvanlivost je omezena. Oproti tomu zimní tykve mají tvrdou slupku a pevná semena, která se uvařit nedají, vyznačují se vysokou trvanlivostí. Pod pevnou, silnou a ve většině případů nepoživatelnou slupkou se nachází měkká šťavnatá dužina mimořádně bohatá na vodu a vlákninu. Zbarvení dužiny může (variovat) od bílé přes žlutou až po oranžově-červenou.
Vedle téměř 95% vody obsahuje dýňová dužina především sacharidy, bílkoviny, vápník, železo, vitamín C a různé vitaminy skupiny B. Z hlediska léčivých účinků povzbudivě působí na trávení, odstraňuje jedy ze střev, snižuje hladinu tuků v krvi, ulevuje slinivce břišní, odvodňuje organismu, pomáhá při chorobách ledvin a onemocnění srdce, posiluje imunitní systém.
Tykve sou nejen velmi chutnou a atraktivní zeleninou z kulinářského hlediska, ale jsou také fantastickou dekorací, neboť vydrží i několik měsíců bez ztráty kvality. Dýně lze připravovat na mnoho způsobů a vytvořit z nich řadu opravdu skvělých a lákavých slaných i sladkých pokrmů. Z této nízkokalorické potraviny/zeleniny s vysokým obsahem vitamínů a minerálních látek jsou výtečné krémové polévky, koláče, pyré, nákypy. Lze ji dusit, péct, grilovat.
Tip: Pokud se stane, že nespotřebujete celou dýni, můžete ji zmrazit a použít později. V takovém případě nejprve zbavíme dýni semen a slupky, nakrájíme na kostky, naplníme do sáčku a dáme zamrazit. Toto další použití je vhodné spíše jen na dušení nebo polévky.
Předpokládaná dostupnost z naší farmy:
01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 |
--- | --- | --- | --- | --- | --- | --- | -xx | xxx | xxx | xxx | xxx |