Další sezóna je opět tady!
Jahody
Lákavá chuť jahod přitahuje nejen děti, červeným a šťavnatým plodům odolá málokdo. Jahodník patří k čeledi rostlin růžovitých a je rozšířen hlavně v severním mírném pásmu, v Evropě, Asii a Americe. Kromě planě rostoucích lesních jahod existuje velké množství šlechtěných velkoplodých jahod zahradních.
Jahody se v minulosti považovaly za královské ovoce, ve středověku byly symbolem lásky. Již u starých germánských kmenů hrály důležitou roli jako symbol tělesného požitku a rozkoše. V křesťanské symbolice představovala jahoda plod ducha, na podobiznách svatých symbolizuje pokoru a skromnost. Při určitých příležitostech nesmí jahody chybět dodnes – Wimbledon by byl bez nich nemyslitelný.
Plody bsahují pestrou škálu účinných látek. Koncentrace vitaminu C může konkurovat citronu, k tomu se přidružuje vysoký obsah kyseliny listové, vitaminu B2 a dalších vitaminů skupiny B, vitaminu E a provitaminu A. Vedle toho nalezneme v jahodách důležité minerální látky a stopové prvky, jako jsou mangan, železo, vápník a hořčík. Žádné tuzemské ovoce není tak bohaté na mangan, který produkuje kosti a krev, vyživuje mozek a nervy, podporuje libido, zásobuje barevnými pigmenty vlasy a kůži, povzbuzuje činnost hormonů štítné žlázy. Dále jsou zejména hodnotné bio-aktivní substance jako fenolové kyseliny. Jahody posilují imunitu organismu, pomáhají při dně, chrání před rakovinou a mají preventivní účinek také proti trombózám a infarktu. Snižují krevní tlak, pročišťují a odvodňují tělo, stabilizují střevní flóru a zahánějí únavu a nervozitu.
Největší kulinářský požitek skýtají čerstvé sezonní jahody, které se konzumují buď za syrova jako stolní ovoce, nebo v kombinaci s mléčnými výrobky. Samozřejmě v první řadě se šlehačkou, ale větším přínosem jak pro zdraví, tak i pro štíhlou linii ej kombinace s jogurtem. Skvělé jsou i jahodové dezerty a moučníky, ovocné knedlíky, koláče, džemy, marmelády,mošty atd.
Jahody po sklizni nedozrávají, tudíž nemají dlouhou skladovatelnost, vydrží pouze 1 až 2 dny. Do chladničky je můžeme uložit na 1 den – přikryjeme fólií, aby nezměkly a neprochladily se pod bod mrazu. Před přípravou je třeba plody omýt a potom odstranit zelené stopky.
Předpokládaná dostupnost z naší farmy:
01 |
02 |
03 |
04 |
05 |
06 |
07 |
08 |
09 |
10 |
11 |
12 |
--- |
--- |
--- |
--- |
--- |
-xx |
xx- |
--- |
--- |
--- |
--- |
--- |
Recepty k této plodině
Dokument nenalezen.