Další sezóna je opět tady!
Kapusta kadeřavá - Kadeřávek
Listy této formy kapusty netvoří hlávku, nýbrž rostou ve volné růžici na vysokém košťálu. Patří mezi rostliny otužilé, snáší chladnější a vyšší polohy, přezimuje i na poli. Kadeřavá kapusta je nejjemnější a nejlahodnější v chladnějších měsících a má nejlepší chuť poté, co přešla mrazem. Po prvních mrazících se škrob, který je obsažen v rostlině, mění na cukr a kadeřavá kapusta pak lépe chutná a je také lépe stravitelná.
Ať už ji vaříte, dusíte, nebo blanšírujete a potom krátce osmahnete, vězte, že potřebuje důkladně uvařit. Tepelná úprava trvá až 40 minut. I úplně upravený kadeřávek bude tuhý, ale tak, že příjemně. Naopak nemá tendenci se rozvařit a svou křehkost si udrží relativně dlouho. Jeho chuti prospěje, pokud nejprve v pánvi krátce orestujete nějaké koření.
Koncentrace karotenu neboli vitamínu A v kapustě překonává všechny rekordy. Přitom tento vitamín je nejdůležitějším ochranným imunitním faktorem pro sliznice, a také rozhodujícím pro všechny genetické impulzy, které podněcují vitalitu, optimismus a dynamičnost. Obsahuje všechny vitamíny skupiny B (kromě B12), obzvláště mnoho biotinu, kterému se říká vitamín krásy pro pleť a vlasy. Dále také úctyhodné množství vitamínu C. Vysoký obsah vlákniny je ideální prostředek k tvorbě zdravé střevní flóry. A ještě jeden rekord: mimořádný obsah vitamínu E, který chrání buňky před volnými radikály. Obsahuje také minerální látky jako jsou draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo jež jsou důležité pro zdravý růst kostí, prevenci osteoporózy, posilují srdce a ledviny, a chrání před rakovinou.
Před úpravou odstraňte z listů celé řapíky. Buďto položte celý list na dřevěné prkýnko a nožem podél řapíku po obou stranách oddělte od listu, nebo můžete list podélně přehnout kolem řapíku a už řežete na každém listu jenom jednou. V tomto případě ani nemusíte používat nůž a list od řapíku jen ručně odtrhnout. Video s návodem jak na to najdete zde. Je to sice v angličtině, ale videu určitě porozumíte všichni a spustí se samo, jenom vteřinku vydržte.
Nejčastěji se používá kadeřávek vařený, velmi se hodí k uzenému masu či bramborám se sázeným vejcem. Přidává se do polévek, špenátu, dušené zeleniny. Dále můžeme zapékat se sýrem nebo připravit jako špenát. Kořeníme zejména česnekem a pepřem. Tmavé listy chutnají výborně, když se osmahnou na tuku a v troše vývaru podusí doměkka.
Pokud chcete listovou zeleninu servírovat jako plnohodnotný hlavní chod, přidejte proteiny nebo tuk a nejlépe oboje. Ideální jsou ořechy a stejně tak luštěniny jako čočka, fazole či cizrna.
Listy kadeřávku Vám díky své tuhosti vydrží čerstvé poměrně dlouho. Uchovávejte vždy v lednici, nejlépe v plastovém sáčku, aby listy neovadaly. Sáček nechte otevřený, aby případná nadměrná vlhkost nezpůsobila hnití. Takhle můžete listy kadeřávku uchovat i přes týden. Nepoužíváme nažloutlé, nečerstvě vypadající listy. Umýváme vždy až těsně před použitím.
Kadeřávek můžete také zmrazit a použít později. Před mražením oddělte od listů řapíky (viz výše), nařežte nadrobno a umístěte do uzavíratelného plastového sáčku a zmrazte.
Předpokládaná dostupnost z naší farmy:
01 |
02 |
03 |
04 |
05 |
06 |
07 |
08 |
09 |
10 |
11 |
12 |
--- |
--- |
--- |
--- |
--- |
--- |
--- |
--- |
--- |
xxx |
x-- |
--- |