Další sezóna je opět tady!
Kedluben bílý
Kedlubny se mohou pochlubit vysokým obsahem vitaminu C, který nastartuje váš imunitní systém. Občas se jim proto říká "citróny severu". To ale zdaleka není všechno. Navzdory své jemné chuti jsou to odhodlaní ochránci našeho zdraví, proto by se kedlubny měly pravidelně objevovat v našem jídelníčku.
Předchůdcem dnešních kedluben byla v dávných dobách před naším letopočtem pompejská brukev se zesíleným protáhlým stonkem. Trvalo velmi dlouho, než nabrala bulva (přesněji řečeno stonková hlíza) kedlubnů současný kulatý tvar. Známe mnoho rozmanitých odrůd s různým obdobím sklizně, díky čemuž si čerstvé kedlubny můžeme dopřávat od jara až do podzimu. Jejich barva se pohybuje v široké škále od bílé až po temně fialovou, dužina je ovšem vždy světlá a chuť bývá také téměř identická.
Kromě už zmiňovaného vitaminu C nás kedlubny zásobují také potřebnými vitaminy skupiny B, beta-karotenem a vyváženým mixem minerálů – za všechny jmenujme například draslík, železo, vápník, fosfor nebo hořčík. Jsou výborným zdrojem antioxidantů a rozpustné i nerozpustné vlákniny. Prvně jmenovaná pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, nerozpustná vláknina se zase postará o čistá střeva a dobře fungující metabolismus.
Z dalších obsažených látek stojí za zmínku také inositol, který má protisklerotické účinky a chrání organismus před celou řadou civilizačních chorob. Konzumace kedluben prospívá vlasům a pokožce, posiluje krvetvorbu a zvyšuje odolnost vůči stresu. Podobně jako další zelenina z čeledi brukvovitých má i kedluben silné protirakovinné účinky. Mimo jiné přispívá k prevenci rakoviny tlustého střeva, dělohy a prostaty.
Pokud se vám do rukou dostanou menší mladé kedlubny, využijte při kuchyňské úpravě také čerstvé listy nabité vitaminem C, vápníkem a železem. Jemná chuť raných kedluben doslova láká k chroupání v syrovém stavu – samotné nebo třeba jako součást různých salátů a pomazánek. Vyhýbat se ale nemusíte ani tepelné úpravě. Jednoduchou přílohu vykouzlíte krátkým povařením v páře (případně dušením ve vývaru nebo víně) a zakápnutím rozpuštěným máslem. Vynikající je také známé kedlubnové zelí, smetanová kedlubnová omáčka, polévky na mnoho způsobů, zapečené nakrájené kedlubny nebo vydlabané bulvy naplněné směsí podle vaší fantazie. Kedlubny můžete také nakládat nebo krátce povařit ve slané vodě a zmrazit do zásoby.
Kedlubny skladujte v chladničce a spotřebujte raději během pár dní, jinak přijdou o svoji křupavost a samozřejmě cenné vitamíny.
Předpokládaná dostupnost z naší farmy:
01 |
02 |
03 |
04 |
05 |
06 |
07 |
08 |
09 |
10 |
11 |
12 |
--- |
--- |
--- |
--- |
--- |
-xx |
x-- |
--- |
--x |
xxx |
x-- |
--- |