Slaďoučká jako hrášek
Kukuřice cukrová
Do listenů zabalené palice (klasy) cukrové kukuřice poskytují oblíbenou a lehce stravitelnou zeleninu. Její hodnota se v syrovém stavu vyrovná zelenému hrášku. Sklizená v mléčné až voskové zralosti zrna je cukrová kukuřice vynikající pochoutkou (přezrálé palice mají zrno tuhé a škrobnaté).
Kukuřice je známá jako plodina asi 2500 let, byla to nejrozšířenější rostlina předkolumbovské Ameriky, v Peru a Bolívii, kde byla vypěstována z planých rostlin. Kukuřice cukrová je mladší, známe ji teprve od 18.stol.
Kukuřičná zrna mají neobvykle vysoký obsah vitamínu skupiny B, a to zejména thiaminu (B1), biotinu (B3), kyseliny pantotenové (B5) a kyseliny listové (B9). Všechny tyto vitamíny jsou nezbytné pro správnou funkci našich orgánů a metabolické procesy organismu. Z minerálních látek jsou v kukuřici zastoupeny hlavně železo, hořčík, zelen, zinek a mangan. Nalezneme též mnoho vlákniny, bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Značný podíl cukru – glukózy je zdrojem energie pro naši vitalitu jak tělesnou, tak mentální. Kukuřice je tedy skvělým lékem proti stresu a injekcí energie a vitality pro mozek. Je ideální základní potravina, která nejen nasytí, ale už 40 minut po požití posiluje buňky a stimuluje mozek a nervy.
V kuchyni upravujeme buď palice v celku, nebo jako jednotlivá zrna. Palice konzumujeme syrové i vařené v osolené vodě, dušené na másle či grilované. Kukuřičná zrna (čerstvá, sterilovaná či mražená) jsou oblíbenou přísadou do míchaných salátů, zeleninových příloh, směsí a polévek. Z klasu kukuřice lze jednotlivá zrnka jak před vařením, tak potom jednoduše seškrábat nožem.
Kukuřici je možné uchovat jen na krátký čas, a to z toho důvodu, že se kukuřičný cukr rychle přeměňuje na škrob a zrna moučnatí. Při vyšší teplotě se zase rychle zapaří a při nízkých teplotách slizovatí.
Předpokládaná dostupnost z naší farmy:
01 |
02 |
03 |
04 |
05 |
06 |
07 |
08 |
09 |
10 |
11 |
12 |
--- |
--- |
--- |
--- |
--- |
--- |
--x |
xxx |
xxx |
--- |
--- |
--- |