Další sezóna je opět tady!
Květák
Brokolice mnoha lidem chutná více, nežli květák. Jako zelenina je ještě hodnotnější, v kuchyni má rozmanité uplatnění.
Pravděpodobně pochází ze Středomoří, z oblasti Apeninského poloostrova, kde ji pěstovali Etruskové již dlouho před příchodem italských kmenů. Vznikla z původní plané košťáloviny, která je i předchůdcem zelí, kedluben, květáku a kapusty.
Brokolice je bohatá na vlákninu, beta karoten, vitaminy C a E, kyselinu listovou, minerály, flavonoidy. Zároveň má nízký obsah cukrů a tuků, což z ní činí potravinu nejen velmi zdravou, ale i dietní.
Byla doložena také antikarcinogenní aktivita brokolice. Významnou roli při ní hrají glukosinuláty – sirné sloučeniny s výrazným preventivním účinkem proti nádorovému bujení.
Tradičním způsobem přípravy brokolice je její uvaření v mírně osolené vodě. Vyzkoušejte úpravu v páře, trvá pár minut, z hlediska zachování cenných látek je tento způsob šetrnější a brokolice ještě chutnější.
I listy brokolice jsou jedlé a lze je připravit podobně jako kapustu. Sbírejte pouze mladé a jemné listy, staré jsou tuhé a vláknité.
Se skladovatelností je na tom brokolice o něco hůře než květák nebo zelí, nechejte ji v ledničce, ale spotřebujte do 5 dní.
Předpokládaná dostupnost z naší farmy:
01 |
02 |
03 |
04 |
05 |
06 |
07 |
08 |
09 |
10 |
11 |
12 |
--- |
--- |
--- |
--- |
--- |
--- |
-xx |
xxx |
xxx |
xxx |
--- |
--- |
Recepty k této plodině
Dokument nenalezen.