Další sezóna je opět tady!
Libeček
Používáte v kuchyni zelené maggi? Tak se říká libečku, jehož chuť, především jeho listů, je často přirovnávána k chuti maggi. Je skvělým kořením do polévek a omáček, pomazánek, masových pokrmů, nebo luštěnin.
Správně se jmenuje libeček lékařský, a je to také léčivá rostlina. Má vliv na vylučování trávicích šťáv, mírní bolesti při nadýmání, podporuje činnost srdce, jater, je močopudný a mírně žlučopudný. K léčivým účelům se používá i kořene.
Jako koření se používají listy. V kuchyni je oblíbený a používá se čerstvý nebo sušený do polévek a omáček. Je výborným základem karbanátků, nádivek, rajčatového salátu, luštěnin, bylinkových másel a zlepšuje chuť dušeným masům. Používá se jako koření do masitých, zeleninových, bramborových i luštěninových polévek, nejlépe čerstvý, ale můžeme použít i sušený. Je součástí mnoha kořenících směsí. Výhodné je také jeho použití pří vaření starších brambor na jaře, dodává jim svěží vůni a odnímá různé vedlejší pachy a příchutě, které získaly v důsledku dlouhodobého skladování. Hodí se nadrobno pokrájený do nádivek, mletých mas, k dušeným masům na zelenině, zvláště ke skopovému masu, do tvarohu, pomazánek, do rozmanitých omáček k masu, do všech polévek s výjimkou mléčných.
Je velmi aromatický, do polévky stačí několik lístků. Mnoho kuchařů má ve velké oblibě libeček v kuchyni, přesto by měl být používán střídmě, dokud kuchař nezíská jistotu v dávkování. Vařením se aroma libečku neztrácí.
Uchovávejte vždy v lednici, nejlépe v plastovém sáčku, aby listy zbytečně neovadaly. Sáček nechte pootevřený, aby případná nadměrná vlhkost nezpůsobila hnití. Takhle můžete většinu bylinek uchovat až 5 dní. Nepoužíváme nažloutlé, nečerstvě vypadající listy. Umýváme vždy až těsně před použitím.
Předpokládaná dostupnost z naší farmy:
01 |
02 |
03 |
04 |
05 |
06 |
07 |
08 |
09 |
10 |
11 |
12 |
--- |
--- |
--- |
--- |
xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
--- |
--- |
--- |