Blíží se konec sezony!
Lilek
Známý také jako baklažán, je to teplomilný příbuzný brambor a rajčat. Má výraznou chuť a v kuchyni nachází široké uplatnění. Musí se tepelně upravit a nutno dodat, že ač není výživově nejhodnotnější, chuťově je prostě fantastický.
Lilek vejcoplodý neboli baklažán se do našich kuchyní dostal sice přes Slovensko a Balkán, ale původně pochází z Indie. Zprvu se netěšil dobré pověsti, protože tyto plody nejsou vhodné ke konzumaci za syrova, ale musí se tepelně upravit. Původní lilky měly tvar a barvu připomínající slepičí vejce, tak vznikl i jeho český druhový název vejcoplodý. Dnešní světová nabídka lilků se ovšem neomezuje jen na tmavofialové podélně oválné plody, které známe převážně u nás, ale skýtá obrovskou rozmanitost tvarů a barev. Slupka může být také zelená, žlutá, oranžově-červená, se zeleno-bílými pruhy nebo úplně bílá. Dužina lilků je však vždy bílá s obsahem jedlých semínek bílé barvy.
Lilky obsahují až 92% vody a jen poměrně málo živin jako vápník, železo, vitamín B a C.
Díky své pestrosti umožňují lilky široké využití v kuchyni. Vynikající chuť má lilek pečený, grilovaný, například s rajčatovou nebo jogurtovou omáčkou. Lze jej plnit, dělat nádivku z hub a rýže. A jen pro úplnost – smažený baklažán je fantastický zeleninový řízek. Bílá jemná dužina snese výraznější koření a také pořádnou dávku česneku. Slupku není třeba loupat, jen odstranit okolí stopky.
Čerstvě sklizené lilky se mohou uchovávat v ledničce relativně dlouho, vydrží i týden. Dužnina musí být vždy bílá.
Upozornění: Syrové lilky jsou nepoživatelné, chutnají spíše fádně, ale hlavně obsahují jedovatý alkaloid solanin, který se vyskytuje také v bramborových klíčcích a v nezralých rajčatech, což může vést k žaludečním a střevním potížím. Lilky by se proto měly vždy tepelně upravit, abychom dosáhly zneškodnění solaninu. Dalším doporučením před úpravou je posypat pokrájený lilek solí. Tím se uvolní hořčiny a voda. Před pečením a smažením se vymačká voda, tím se zabrání přílišného nasáknutí tukem.
Předpokládaná dostupnost z naší farmy:
01 |
02 |
03 |
04 |
05 |
06 |
07 |
08 |
09 |
10 |
11 |
12 |
--- |
--- |
--- |
--- |
--- |
--- |
--x |
xxx |
xxx |
x-- |
--- |
--- |