Máta hnáta.....
Máta
Příjemně aromatická bylinka s širokým uplatněním v kuchyni při vaření a přípravě osvěžujících nápojů i při léčbě různých neduhů.
Na našem kontinentu se nachází asi 15 druhů máty. Jsou to vytrvalé byliny s plazivými oddenky. Snadno se mezi sebou kříží a obvykle netvoří semena a množí se pouze vegetativně.
Mentha byla v řecké mytologii nymfa, kterou miloval Pluto. Byl však ženatý a když na tento milostný vztah přišla jeho žárlivá manželka, musel Menthu proměnit ve voňavou bylinu.
Ve středověku byly velmi oblíbené a používaly se snad na všechny nemoci.
Tradičně se máta používá na podporu chuti k jídlu a trávení. Zvyšuje tvorbu a vylučování žluči. Působí proti křečím v trávicím traktu a usnadňuje odchod větrů. Využívá se při nachlazení. Silice se přidává do různých mastí, např. protirevmatických. Jako inhalace je vhodná u chorob dýchacích cest.
Pravděpodobně nejznámějším druhem u nás je máta peprná, jejíž silice obsahují významné množství mentolu a je velmi výrazná.
Naproti tomu Máta klasnatá má velmi delikátní vůni a chuť a proto najde při vaření mnohého uplatnění. Výborně se s ní dá nahradit bazalka v době kdy je nedostupná, tzn. hodí se do všech jídel s rajčaty. Pro svou osvěžující chuť a vůni se používá do letních a lehkých jídel jako je kuskus a stejně tak mátová nať příjemně provoní studenou sklenici s vodou. Stačí ji vhodit dovnitř a nechat pár hodin v lednici.
Pro vaření strhneme listy ze stonku a nasekáme.K dekoraci jídel se používá svrchní dvě patra listů.
V prodyšném sáčku vydrží v lednici i pět dní.
Předpokládaná dostupnost z naší farmy:
01 |
02 |
03 |
04 |
05 |
06 |
07 |
08 |
09 |
10 |
11 |
12 |
--- |
--- |
--- |
--- |
--x |
xxx |
xxx |
xxx |
xxx |
xx- |
--- |
--- |