Máta hnáta.....

Máta

Máta

Příjemně aromatická bylinka s širokým uplatněním v kuchyni při vaření  a přípravě osvěžujících nápojů i při léčbě různých neduhů.

Na našem kontinentu se nachází asi 15 druhů máty. Jsou to  vytrvalé byliny s plazivými oddenky. Snadno se mezi sebou kříží a obvykle netvoří semena a množí se pouze vegetativně.

Mentha byla v řecké mytologii nymfa, kterou miloval Pluto. Byl však ženatý a když na tento milostný vztah přišla jeho žárlivá manželka, musel Menthu proměnit ve voňavou bylinu.

Ve středověku byly velmi oblíbené a používaly se snad na všechny nemoci. 

Tradičně se máta používá na podporu chuti k jídlu a trávení. Zvyšuje tvorbu a vylučování žluči. Působí proti křečím v trávicím traktu a usnadňuje odchod větrů. Využívá se při nachlazení. Silice se přidává do různých mastí, např. protirevmatických. Jako inhalace je vhodná u chorob dýchacích cest.

Pravděpodobně nejznámějším druhem u nás je máta peprná, jejíž silice obsahují významné množství mentolu a je velmi výrazná.

Naproti tomu Máta klasnatá má velmi delikátní vůni  a chuť a proto najde při vaření mnohého uplatnění. Výborně se s ní dá nahradit bazalka v době kdy je nedostupná, tzn. hodí se do všech jídel s rajčaty. Pro svou osvěžující chuť a vůni se používá do letních a lehkých jídel jako je kuskus a stejně tak mátová nať příjemně provoní studenou sklenici s vodou. Stačí ji vhodit dovnitř a nechat pár hodin v lednici.

Pro vaření strhneme listy ze stonku a nasekáme.K  dekoraci jídel se používá svrchní dvě patra listů.

V prodyšném sáčku vydrží v lednici i pět dní.

Předpokládaná dostupnost z naší farmy:

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

---

---

---

---

--x

xxx

 xxx

 xxx

 xxx

xx-

---

---