Aktuálně v prodeji bedýnky za skvělé ceny...

Pastinák setý

Pastinák

Tato kořenová zelenina je jednou z nejstarších rostlin, kterou sbíralo původní euroasijské praobyvatelstvo, a do svého vytlačení bramborami a mrkví v polovině 18. století byla důležitou potravinou.

U nás tato kořenová zelenina upadla zcela v zapomnění a v teplejších oblastech roste většinou divoce. Teprve v posledních letech prožívá v souvislosti se zvýšeným zájmem o zdravou výživu určitou kulinářskou renesanci.

Kořen obsahuje silice, provitamín A, vitamíny B /thiamin, riboflavin/, vitamín C, cukry, škrob, minerální látky, pektin, furokuraminy, niacin, pyridoxin, kyselinu listovou, tokoferol a zřejmě i alkaloid pastinacin. Významný je i velký obsah stopových prvků, zejména velké množství draslíku, dále je přítomen draslík, hořčík a fosfor.

Kořeny pastináku jsou velmi podobné kořenům petržele kořenové, ale nejsou tak silně aromatické. Zejména se liší od petržele chuťově, je nasládlejší. Na rozdíl od petržele se dá jíst jako mrkev syrový.

K jídlu lze použít zejména kořeny. Dají se použít podobně jako mrkev, tj. např. do salátů nebo zeleninových polévek, lze je stejně jako mrkev podávat podušené. Nať je velmi vhodná ke konzumaci zasyrova, možno z ní udělat i chutný salát. Použitá tímto způsobem je zdrojem velkého množství vitamínů, zejména vitamínu C. Při úpravě není třeba pastinák loupat, mnoho živin je těsně pod povrchem slupky.

Uchováváme v lednici, kde vydrží asi jeden týden.

Předpokládaná dostupnost z naší farmy:

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

  ---

  ---

 ---

  ---

  ---

  ---

 -xx

 xxx

 xxx

xxx

 ---

  ---