Další sezóna je opět tady!

Pažitka

Pažitka

Málokdo ví, že pravým jménem se pažitka jmenuje „česnek pažitka“ a má, mimo té zahradní, mnoho odrůd. Ve volné přírodě se nejčastěji u nás setkáme s pobřežní pažitkou, jindy také pažitkou pravou. V horách a u potoků se setkáme s pažitkou horskou, tu ale nejíme. Na okrasu se hodí odrůda čínské pažitky, která někdy dosahuje až 60 cm. Volně roste v Evropě, Asii i na severu Ameriky. Pažitka chutná a voní jako jemná cibulka, proto po ní může lehce zapáchat dech. Lehkým pokapáním citronem lze tyto obtíže minimalizovat.

Jako bylinka je cenná v tom, že obsahuje mnoho bílkovin, je zdrojem vitamínu C i B2 a celé řady minerálů, jako je sodík, vápník, železo nebo fosfor. Zdraví prospěšné jsou i éterické oleje v pažitce obsažené. Pažitka tak podporuje trávení, má protizánětlivé účinky a chrání proti plísním. Jako koření nejčastěji pažitku využijeme jako náhradu za jarní cibulku. Dokáže navíc vyzdvihnout v pokrmu slanou chuť, takže nemusíme už přidávat tolik soli. Pažitku doporučujeme konzumovat jen v syrovém stavu – převařená ztrácí své jedinečné chuťové i léčivé vlastnosti. I pokud ji využíváte jako přísadu do teplé kuchyně – třeba do polévek nebo omáček, je nejlepší ji přidat až v závěru přípravy pokrmu, nejlépe až přímo na stole!

I těm nejjednodušším receptům dodá pažitka ten správný říz. Kdo by neměl rád čerstvý chléb namazaný máslem a posypaný pažitkou? Stejně tak pažitkou posypaná míchaná vajíčka? Pažitka se ale hodí i do tvarohových pomazánek, majonéz a jogurtových zálivek, kterými lze polévat různé druhy masa – od vepřového, přes hovězí až po zvěřinu. Velice často se pažitka sype i na čerstvě uvařené nebo šťouchané brambory, přidává se též do různých salátů. Mezi oblíbené lahůdkové recepty patří například ztracená vejce, která se často zdobí pažitkou. Pažitka je také dobrá k rybám, například ke štice. Používá se často také v italské kuchyni, zejména při přípravě těstovin. Takové pikantní penne se šunkou, pažitkou a rajčaty určitě zvládnete i doma. Ze zakysané smetany, vegety, citronu, hořčice, cibule a dvou hrstí pažitky lze snadno připravit skvělou pažitkovou zálivku na zeleninové saláty. Ne každý ví, že také překrásné květy pažitky jsou jedlé a používají se k dekoraci jídel.

Pažitka není vhodná k sušení. Sušit ji lze, ale ztratí valnou část své chuti i aroma a po usušení už zůstává pouze její ozdobná funkce. Ideální formou uchování na zimu a horší časy je tak zamražení. Pažitku nasekáme na kousky a připravíme do formy na led spolu s vodou. Po zmrazení vyklopíme a uchováme v igelitovém sáčku.

Čerstvou pažitku můžeme uchovat nejlépe ve sklenici s vodou, v lednici takhle vydrží až 5 dní. Nepoužíváme nažloutlé, nečerstvě vypadající listy. Umýváme vždy až těsně před použitím.

Předpokládaná dostupnost z naší farmy:

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

  ---

  ---

  ---

  ---

  --x

  xxx

  xxx

  xxx

  xxx

  x--

  ---

  ---

Recepty k této plodině

    Dokument nenalezen.