Fakt pálí jak čert!!!
Ředkev černá
Nejen chutná zelenina, ale také účinná léčivá rostlina se vzácnou a velmi bohatou nutriční hodnotou.
Původem z Egypta, kde se pěstovala již před 4. tisíci lety. V našich zemí se objevila až ve středověku a nyní se díky svým jedinečným účinkům znovu vrací na výsluní.
Černá ředkev obsahuje více vitamínu C než citrony. Kromě toho také vysoké množství vitamínu E, B1, B2 a B6. Z minerálů potom železo, draslík, fosfor, měď, síru a vápník. Látkám zvaným fytoncidy je vděčná za svůj antibiotický účinek. Nejvýznamnější složkou jsou však hořčičné silice obsahující síru. Těm vděčí ředkev nejen za svou chuť, ale hlavně za svůj blahodárný vliv na naše játra. Tyto silice najdeme ve všech ředkvích či ředkvičkách, avšak v černé ředkvi v nejvýraznějším množství.
Je velmi vhodná pro všechny ty, kteří trpí nedostatečnou funkcí jater a následnými bolestmi hlavy, zvýšenou únavou, páchnoucím dechem, trávicími obtížemi, nažloutlým zbarvením očního bělma či jazyka.
Konzumace ředkve je vhodná pro všechny, hlavně při změně ročním období, kdy jsou játra zatěžována nejvíce. Samozřejmě jako všechny ředkve působí příznivě při nadýmání, zácpě a pocitu těžkosti po jídle. Používá se také k rozpouštění žlučových kamenů. Není však vhodná pro ty, jež trpí průjmy, žaludečními a dvanácterníkovými vředy a pro ty, kdo po jejím požití pociťují žaludeční potíže.
V kuchyni se používá zejména syrová, podobně jako ředkvičky, oproti kterým je větší a tužší. Loupat se nemusí.
V lednici a stejně tak ve studeném sklepě se dají skladovat i několik týdnů.
Předpokládaná dostupnost z naší farmy:
01 |
02 |
03 |
04 |
05 |
06 |
07 |
08 |
09 |
10 |
11 |
12 |
--- |
--- |
--- |
--- |
--x |
xx- |
--- |
--- |
--x |
xxx |
xxx |
x-- |