To jsou salátky!
Salát hlávkový červený
Hlávkový salát je jeden z nejstarších druhů zeleniny, je snadno stravitelný, má vysokou biologickou hodnotu a je oblíbený pro velké možnosti jeho úpravy v kuchyni.
Tato zelenina má svůj původ pravděpodobně ve Středomoří a je typickou zeleninou našich zahrádek.
Červeně zbarvený salát má na rozdíl od zeleného větší množství karotenu, zelený je zase bohatý na hořčík. Karoteny chrání před volnými radikály, hořčík je důležitý protistresový prvek. Je to nutričně hodnotná zelenina, obsahuje vitamin C, provitamin A, kyselinu listovou, vitaminy B1, B2, E, draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek, jód. Kyselina listová stimuluje tvorbu žaludečních šťáv, ale ničí se teplem, nebo dlouhodobým skladováním při pokojové teplotě. Salát obsahuje mnoho vody a má malou energetickou hodnotu, proto se hodí při redukčních dietách. Množství vlákniny urychluje pohyb potravy střevy, odstraňuje zácpu a váže jedovaté látky. Obsahuje také látky s protikřečovými a tišícími účinky.
Účinky na organismus:
- posiluje imunitní systém
- zvyšuje výkonnost svalů
- posiluje srdce
- zvyšuje přísun kyslíku do buněk
- zlepšuje zužitkování bílkovin
- uvolňuje zácpu
- je vhodný při dietách
Salát můžete připravit samostatně či smíchat ještě navíc s rajčaty, balkánským sýrem nebo čímkoliv co máte rádi. Nezapomeňte, že pro lepší vstřebatelnost vitamínů z listové zeleniny, je potřeba ji polít olejem, nejlépe olivovým.
Skladujte v lehce prodyšném (např. v otevřeném) plastovém sáčku v lednici. Neumývejte dříve než před samotnou konzumací. Takto vydrží až pět dní.
Předpokládaná dostupnost z naší farmy:
01 |
02 |
03 |
04 |
05 |
06 |
07 |
08 |
09 |
10 |
11 |
12 |
--- |
--- |
--- |
--- |
--x |
xxx |
x-- |
--- |
-xx |
xxx |
x-- |
--- |