Aktuálně v prodeji bedýnky za skvělé ceny...
Špenát
Špenát patří mezi naše nejcennější zeleniny. Jeho přednostmi jsou vysoká biologická hodnota a všestranná využitelnost. Pěstuje se v různých odrůdách, ale rozlišuje se především podle termínu výsevu na špenát jarní a zimní. K přímé spotřebě se špenát používá v jarním a podzimním období, v létě se špenát nepěstuje, protože vykvétá a hořkne.
Obsah železa sice ani zdaleka není tak vysoký, jak se věřilo v minulosti, přesto jde o zeleninu bohatou na důležité minerální látky, bílkoviny a vitaminy. Špenát je nadprůměrně bohatý na růstový vitamin A, obsahuje směs vitaminů skupiny B (významný podíl má biotin a niacin) a mnoho vitaminu C. Je významným zdrojem draslíku, mědi, železa, hořčíku, manganu a vlákniny. Léčivé účinky špenátu jsou značné – posiluje imunitu organismu, chrání sliznice v těle, aktivuje metabolismus sacharidů, uklidňuje nervy a posiluje mozek, pečuje a zdravou a pružnou kůži, hezké vlasy a nehty, odvodňuje tělo, odstraňuje ochablost střev a zácpu, podporuje činnost svalstva, srdce a krvetvorbu.
Špenátové listy se připravují podobně jako mangold. Můžeme je vařit, dusit, zapékat, smažit. Mladé listy jsou výtečné na přípravu salátů, jsou velmi křehké a chuťově jemné. Vaříme jej krátce nepřikrytý v dostatečném množství osolené vody, pak scedíme a drobně posekáme nebo prolisujeme sítem. Kyselinu šťavelovou neutralizujeme částečně přidáním trochy mléka nebo smetany. Kvůli velké koncentraci cenných stopových prvků a minerálních látek, by se měl jíst v malých porcích. Při velkém množství začínají biologické látky bojovat o to, kterou má tělo vstřebat. Tak se může stát, že sliznice resorbuje pouze jednu nebo dvě. Proto je dobré špenát připravovat s olejem na pánvi, trávení se poněkud zpomalí a umožní tak přijímat všechny biologické látky. Chuť špenátu zvýrazníme česnekem.
Špenát připravujte vždy čerstvý, nezavadlý či nažloutlý, nepomačkaný. Kořínky a stonky se oddělí, listy omyjte vždy až těsně před použitím. Listy uchovávejte vždy v lednici, nejlépe v plastovém sáčku, aby neovadaly. Sáček nechte otevřený, aby případná nadměrná vlhkost nezpůsobila hnití. Takhle můžete špenát uchovat až 5 dní.
Předpokládaná dostupnost z naší farmy:
01 |
02 |
03 |
04 |
05 |
06 |
07 |
08 |
09 |
10 |
11 |
12 |
--- |
--- |
--- |
xxx |
xxx |
xxx |
--- |
--- |
--x |
xx- |
--- |
--- |
Recepty k této plodině
Dokument nenalezen.