Aktuálně v prodeji bedýnky za skvělé ceny...

Špenát

Špenát

Špenát patří mezi naše nejcennější zeleniny. Jeho přednostmi jsou vysoká biologická hodnota a všestranná využitelnost. Pěstuje se v různých odrůdách, ale rozlišuje se především podle termínu výsevu na špenát jarní a zimní. K přímé spotřebě se špenát používá v jarním a podzimním období, v létě se špenát nepěstuje, protože vykvétá a hořkne.

Obsah železa sice ani zdaleka není tak vysoký, jak se věřilo v minulosti, přesto jde o zeleninu bohatou na důležité minerální látky, bílkoviny a vitaminy. Špenát je nadprůměrně bohatý na růstový vitamin A, obsahuje směs vitaminů skupiny B (významný podíl má biotin a niacin) a mnoho vitaminu C. Je významným zdrojem draslíku, mědi, železa, hořčíku, manganu a vlákniny. Léčivé účinky špenátu jsou značné – posiluje imunitu organismu, chrání sliznice v těle, aktivuje metabolismus sacharidů, uklidňuje nervy a posiluje mozek, pečuje a zdravou a pružnou kůži, hezké vlasy a nehty, odvodňuje tělo, odstraňuje ochablost střev a zácpu, podporuje činnost svalstva, srdce a krvetvorbu.

Špenátové listy se připravují podobně jako mangold. Můžeme je vařit, dusit, zapékat, smažit. Mladé listy jsou výtečné na přípravu salátů, jsou velmi křehké a chuťově jemné. Vaříme jej krátce nepřikrytý v dostatečném množství osolené vody, pak scedíme a drobně posekáme nebo prolisujeme sítem. Kyselinu šťavelovou neutralizujeme částečně přidáním trochy mléka nebo smetany. Kvůli velké koncentraci cenných stopových prvků a minerálních látek, by se měl jíst v malých porcích. Při velkém množství začínají biologické látky bojovat o to, kterou má tělo vstřebat. Tak se může stát, že sliznice resorbuje pouze jednu nebo dvě. Proto je dobré špenát připravovat s olejem na pánvi, trávení se poněkud zpomalí a umožní tak přijímat všechny biologické látky. Chuť špenátu zvýrazníme česnekem.

Špenát připravujte vždy čerstvý, nezavadlý či nažloutlý, nepomačkaný. Kořínky a stonky se oddělí, listy omyjte vždy až těsně před použitím. Listy uchovávejte vždy v lednici, nejlépe v plastovém sáčku, aby neovadaly. Sáček nechte otevřený, aby případná nadměrná vlhkost nezpůsobila hnití. Takhle můžete špenát uchovat až 5 dní.

 

Předpokládaná dostupnost z naší farmy:

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

---

---

---

xxx

xxx

xxx

---

---

--x

xx-

---

---

Recepty k této plodině

    Dokument nenalezen.